1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>


1978

PDF Yazdır E-posta

1 Ocak 1978
Danimarka Konsey dönemsel başkanlığını üstlendi.

5 Ocak 1978

5. Demirel Hükümetinin yerini alan 3. Ecevit Hükümeti programını açıkladı. Ecevit bu programına Avrupa ve AT ile ilişkilere yönelik politikasını şöyle dillendiriyordu:

“Hükümetimiz, Türkiye’nin başka ülkelerle kurabileceği ekonomik ilişkilerde ve işbirliğinde ülkenin bağımsızlığını ve gelişmesini özenle gözetecektir.
Avrupa Ekonomik Topluluğu ile düğümlenen ilişkilerimizi, ulusumuzun, sınaileşmemezin ve ekonomimizin yararına bir çözüme ulaştırmak için gereken girişimleri derhal yapacaktır.
Avrupa Ekonomik Topluluğu ile bugünkü ilişkilerimiz ve özellikle ortaklığın “geçiş dönemi”ni düzenleyen protokollarda yer almış bazı kurallar, gelişme ve sınaileşme çabamıza ciddi engeller getirmektedir. Türkiye’nin gelişmiş ülkeler karşısında ekonomik ve siyasal çıkarlarına uygun bir dış ticaret politikası izlemesini, hatta tarım ve sanayi alanlarında gelişmesini güçleştirmektedir. Hükümetimiz, Toplulukla ilişkilerimizi ülkemiz ve ekonomimiz yararına işleyecek biçimde yeniden düzenlemekte ısrarlı ve kararlı olacaktır. Fakat onun da üstünde, Türk ekonomisini Ortak Pazarla ilişkilerinde ezilmeyecek, Türkiye’nin bağımsızlığını güçlendirecek bir yapıya kavuşturmaya çalışacaktır.
Hükümetimiz, uluslararası ekonomik sorunlarda Türkiye’yi gelişmekte olan ve yeni bir ekonomik dünya düzeni arayışı içinde bulunan ülkelerin ortak sorunlarına destek olacak bir güce eriştirmek üzere çaba gösterecektir. Dünyada hakça bir ekonomik düzen kurulabilmesi için, az gelişmiş veya gelişme sürecindeki ülkelerin bu yöndeki çalışmalara öncülük etmeleri ve aralarında güçlü ekonomik dayanışma ve işbirliği grupları oluşturmaları gereğine inanan Hükümetimiz, bu konuda gerekli uluslararası girişimleri yapacaktır.
Dünyada özgürlüğe, barışa ve hakça bir düzen kurulmasına katkıda bulunabilmek için ülkelerin kendi toplumlarında temel insan haklarını ve özgürlüklerini gerçekleştirip gözetmeleri zorunludur. Hükümetimiz, bu yönde Türkiye’nin örnek bir ülke olmasına özen gösterecektir.

6 Şubat 1978

Akdeniz’in korunmasına ilişkin 1976 Barselona sözleşmesi yürürlüğe girdi.

13 Şubat 1978

Toplulukla Yugoslavya arasında işbirliği anlaşması müzakereleri başladı.

9 Mart 1978

ATAD, Simmenthal davasında Topluluk hukukunun önceliği ilkesine karar verdi.

6-11 Mart 1978

Topluluk, Gelişmekte olan ülkelerin sorunlarının çözümü için Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (CNUCED) Bakanlar Konseyi toplantılarına katıldı.

16 Mart 1978

Aldo Moro Kızıl Tugaylar tarafından kaçırıldı.

22-24 Mart 1978

AET ile Japonya arasında, Tokya’da, AET karşısında dengeyi aşan Japon ihracatı sorunlarını bir çözüme ulaştırmak üzere danışma toplantıları yapıldı ve ortak bir açıklama yayımlandı.

28 Mart 1978

Topluluk Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Üçüncü Konferansının yedinci oturumuna gözlemci statüsüyle katıldı. Oturum 19 Mayıs 1978 tarihine kadar sürdü.

3 Nisan 1978

Topluluk ile Çin Halk Cumhuriyeti arasında 1 Haziran 1978 günü yürürlüğe girmek üzere bir ticaret anlaşması imzalandı.

7-8 Nisan 1978

Kopenhag’da toplanan Doruk, ortak ekonomik stratejisi önerisini, böyle bir stratejini sahip olması gereken öncelikleri ele alarak tartıştı. Sonuçta bu stratejinin sabit para ilkesi üzerine inşa edilmesi kararına varıldı.

19 Mayıs 1978

Komisyon, Portekiz’in üyeliğe kabulü yönündeki görüşünü açıkladı.

6 Haziran 1978

Konsey Portekiz’in üyeliğini uygun buldu ve görüşmelerin başlatılması kararını aldı.

29-30 Haziran 1978

Topluluk ile ABD arasında, ABD’nin Topluluk ürünlerinde zehirli kimyasal maddeler denetimi yasasının ( Toxic Substance Control Act) yol açtığı sorumlarla ilişkin görüşmeler başlatıldı.

1 Temmuz 1978

Konsey dönemsel başkanlığı Almanya’ya geçti.

6-7 Temmuz 1978

Bremen’de toplanan Avrupa Konseyi, Avrupa Para Sisteminin (APS) ve Avrupa Para Biriminin yürürlüğe konulması ile ilgili planı onayladı. Ekonomik ve parasal Birlik için öncelikle enflasyon, işsizlik ve ödemeler dengesi sorunlarının çözümüne karar verildi.

16-17 Temmuz 1978

Topluluk Bonn’da yapılan Batı Ekonomik Doruğuna ikinci kez taraf olarak katıldı.

27 Temmuz 1978

Konsey Avrupa Parlamentosunun ilk doğrudan ve genel oyla yapılacak seçimlerinin tarihini kesinleştirdi.

14 Eylül 1978

AET Türkiye’nin İngiltere’ye pamuk ipliği ihracatını durdurdu.

28 Eylül 1978

Konsey, Maşrık ve Magrib ülkeleriyle yapılan işbirliği anlaşmalarıyla İsrail, Portekiz ve Malta ile mali ek protokollerini kabul etti.

4-11 Ekim 1978 :

Türkiye, beş yıl süre ile Ankara Anlaşmasından doğan yükümlülüklerinin dondurulması talebinde bulundu.

17 Ekim 1978

Portekiz ile adaylık görüşmelerinin başladı.

30 Ekim 1978 :

AT Türkiye'ye yardım ile ilgili III. Mali Protokolü onayladı.

31 Ekim 1978

58 Afrika, Karayipler ve Pasifik (AKP) ülkesi arasında 2. Lomé Antlaşması imzalandı.

29 Kasım 1978

İspanya’nın adaylık başvuruyla ilgili olarak Komisyon olumlu görüş açıklamasında bulundu.

4-5 Aralık 1978

Brüksel’de yapılan Doruk toplantısında Avrupa Para Sistemi ve mekanizmaları ele alındı, ECU bileşimindeki ağırlıkların yarattığı sorunlar göz önüne alınarak gerek para sisteminin ve gerekse ECU bileşimlerinin yeniden saptanmasına karar verildi. Önceki toplantılarda üzerinde uyum sağlanamayan seçim biçimi bu kez varılan uzlaşmayla çözümlendi.
Bu içerik 217 kere okunmuştur
 

Üye Alanı



Anketler

Türkiye Avrupa Birliği'ne Tam Üye olur mu ?

 

 

 


  Neticeler

E-Mail Bülteni